Je huis laten beveiligen

Een goede woningbeveiliging is van groot belang om de kans op een inbraak zo klein mogelijk te maken. Niet alleen voorkom je op deze manier dat er waardevolle en dierbare voorwerpen worden onteigend, ook ga je gevaarlijke situaties tegen. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat inbrekers steeds vaker en steeds meer geweld gebruiken om woningen binnen te dringen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het geweld wat gebruikt wordt om deuren open te breken! Er zijn verschillende manieren waarop je een woning kunt beveiligen tegen inbraken. In dit artikel bespreken we de belangrijkste beveiligingsmiddelen, op basis van een gesprek wat wij met een slotenmaker uit Gent hadden.

 

Zorg voor goede sloten op ramen en deuren

Deze slotenmaker geeft aan dat een goede woningbeveiliging begint bij het plaatsen van de juiste sloten op ramen en deuren. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam om voor het beveiligen van je deuren voor cilindersloten te kiezen. Dit type slot wordt in twee soorten aangeboden, namelijk: twee- en driepuntsloten. Het is sterk aan te raden om altijd voor driepuntsloten te kiezen, omdat deze sloten meer weerstand bieden bij een inbraak.

 

Ramen worden doorgaans beveiligd met bijzetsloten. Bijzetsloten kun je aanschaffen als opleg- en insteeksloten. Het is van het type raam wat je hebt afhankelijk, welke sloten het meest geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan de dikte van het kozijn en de manier waarop het raam geopend wordt.

 

Advies van een slotenmaker

Om je woning zo goed mogelijk te beveiligen kan het verstandig zijn om het advies van een slotenmaker te vragen. Een slotenmaker heeft een goed beeld van de beveiligingsmogelijkheden die tegenwoordig aangeboden worden. Denk bijvoorbeeld ook aan het gebruik van beveiligingscomponenten als een bewegingssensor en een elektronische camera. Daarbij kan een slotenmaker een risicoanalyse van je woning maken, om te bepalen welke risico’s moeten worden afgedekt.