Welke soorten sleutels zijn er?

Sleutels zijn er in alle soorten en maten. Welke soorten zijn er allemaal precies? Dat lees je hieronder.

Cilindersleutels

Cilindersleutels heb ook jij vast en zeker wel aan je sleutelbos hangen. Het zijn sleutels met tandjes. Met een cilindersleutel open je een slot van een cilinderslot. Dit zijn sleutels waar je bijvoorbeeld een voordeur mee opent. Deze sloten kun je gewoon op het internet bestellen of kopen bij jouw lokale sleutelexpert.

sleutelbos

Keersleutels

Keersleutels zijn erg handig. Je kunt hiermee een deur vanaf de buitenkant openen er aan de binnenkant een sleutel zit. En andersom. Deze sleutels kun je dus altijd in het slot laten zitten. Handig voor in het donker, je hoeft namelijk nooit meer op zoek naar je sleutel. Je kunt van een standaard sleutel een keersleutel na laten maken. Hier kun je online sleutels bestellen.

Kluissleutels

Kluissleutels zijn, wat de naam al zegt, sleutels waarmee je een kluis open maakt. Het kan gebeuren dat je een kluissleutel kwijtraakt, dan is het handig om deze na te laten maken. En dit is ook zeker mogelijk bij jouw lokale slotenmaker. Je wilt jouw kostbaarheden immers goed beschermen.

Autosleutels

Autosleutels zijn sleutels waarmee je een auto kunt openen en vaak ook starten. Dit zijn vaak grotere sleutels. Veel (oudere) autosloten open je door de sleutel in het slot te draaien. Autosleutels van nieuwere auto’s beschikken daarnaast vaak ook over een elektronisch slot. Hiermee open je een autodeur door heel simpel op een knopje te drukken.

Wat zijn geschikte sleutels en sloten? Het lezen van tips van een slotenmaker is altijd een goed idee.