Zo voorkom je dat je fiets wordt gestolen

Heb jij wel eens meegemaakt dat je op het station stond en je fiets is weg? Hij is gestolen, wat balen! Met deze tips zorg je ervoor dat je fiets minder snel wordt gestolen.

Meegenomen door de gemeente?

Kijk eerst of je fiets is meegenomen door de gemeente. Dit kan gebeuren als je fiets fout is geparkeerd.

Fiets

Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling

In veel grotere steden zijn overdekte fietsenstallingen. Vaak kun je hier gratis, of tegen een heel laag tarief, je fiets stallen.

Maak je fiets vast aan een goed hangslot

Een fiets kan minder makkelijk worden gestolen als deze vastzit aan een goed kettingslot. Een kettingslot van Abus is een van de beste betaalbar fietssloten dat moeilijk door te knippen is. Doe je slot door het voorwiel én het frame, zodat het voorwiel er niet afgehaald kan worden. Maak deze ook vast aan een rek of iets dergelijks. Heb je een dure fiets? Het beugelslot van Abus biedt nog betere veiligheid. Thuis kun je je hangslot bevestigen aan een wandanker.

Koop een oude fiets

Moet je vaak je fiets op een groot station stallen? Dan is het een optie om voor een paar tientjes een tweedehands fiets op Marktplaats te kopen. Als je fiets dan wel wordt gestolen is dat minder erg.

fietsMaak je fiets lelijk / opvallend

Pimp je fiets met opvallende accessoires. Denk bijvoorbeeld aan opvallende verlichting. Je kunt je fiets ook in een opvallend kleurtje spuiten. Niemand wilt een lelijke en opvallende fiets stelen.

Graveer je fiets

Spuit met graffiti je (adres)gegevens in je fiets. Veel gemeentes organiseren speciale dagen om je fiets te graveren. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je fiets te voorzien van een GPS-systeem, zo kan je de politie jouw fiets snel laten opsporen.