Jack Meagher methode bij paarden

De Jack Meagher methode is een massagetechniek voor paarden. Een paardenlichaam bestaat voor 60% uit spieren, deze worden bij training allemaal gebruikt. Een paard wordt ongeveer 4 tot 6 keer per week getraind, we kunnen wel zeggen; het zijn top atleten. Zoals we weten worden de spieren van menselijke top atleten goed onderhouden, zodat het presteren optimaal blijft.
Ondanks dat een paard veel zijn spieren gebruikt, wordt er aanzienlijk minder aandacht gegeven aan de spieren van een paard.

Verzorging paard

Bij de verzorging van een paard horen standaard de hoefsmid, de tandarts, de paarden dierenarts en de juiste voeding. Het blijkt dat 85% van de paarden met spierproblemen loopt, daarom zou het logisch zijn dat ook verzorging van de spieren in het verzorgingsrijtje staat.

Vaak heeft een paardeneigenaar niet in de gaten dat zijn paard met een spierprobleem loopt. De ruiter went aan de manier van rijden en het paard laat niet zien dat die pijn heeft. Dit is niet gek, want van nature is een paard een kudde dier en in de natuurlijk betekent stilstand namelijk de dood. Er zijn verschillende oorzaken hoe een paard een spierprobleem kan krijgen; het paard kan op een verkeerde manier getraind worden, er is onvoldoende warming-up of cooling down, een eerder trauma hebben meegemaakt of vast hebben gelegen in de box. Een paard zal verschillende signalen laten zien wanneer er een spierprobleem is.

Wat de Jack Meagher methode doet

Deze massagetechniek is ontwikkeld door de Amerikaan; Jack Meagher. Hij heeft deze effectieve massage techniek ontdekt, waarmee hij spierblokkades bij paarden kan doorbreken. Spierproblemen ontstaan heel geleidelijk, de ene spiergroep ondervindt problemen en de andere spiergroep vangt dit op. Dit blijft zo doorgaan totdat de blokkades worden verholpen. Blokkades zijn verharde stukjes weefsel in de spier.  Door de blokkade kan een paard zijn spieren niet meer volledig ontspannen.

De blokkades zullen nooit vanzelf over gaan en dienen behandeld te worden met de Jack Meagher methode. Deze methode is niet te vergelijken met andere paardenmassage methodes. De Jack Meagher methode is de enige wetenschappelijke bewezen massagemethode die bij paarden werkt.

Bij een behandeling worden de blokkades in de spieren opgezocht. Dit is nauwkeuring werken, want een centimeter naast de blokkade verkeerd het weefsel in prima staat. Door herhaaldelijk diepe druk te geven op de blokkade en compressies te geven over de gehele spier wordt de blokkade doorbroken. Het weghalen van blokkades zal het paard veel verlichting en bewegingsvrijheid geven.